Hej!
Pewnie znacie ciasto marchewkowe, ale czy jedliście kiedyś je w postaci chlebka? Ja od jakiegoś czasu robię go w domu bardzo często i postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Chlebek robi się szybko i jest przepyszny! Mam nadzieję, że spróbujecie go upiec. Jest idealny do kawki :)
- 2 jajka (jeśli są małe to można dać 3)
- 100 gramów cukru
- pół szklanki oleju - ok. 125 ml (ja używam rzepakowego)
- 2 średnie marchewki
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu
Jajka rozbijam do miski i miksuję chwilę do podwojenia objętości. Dodaję cukier (ilość cukru jest przeze mnie zoptymalizowana i moim zdaniem idealna), wszystko razem dalej miksuję. Wlewam powoli olej, cały czas miksując.
Marchewkę ścieram na małych oczkach i odciskam ręką z nadmiaru soku, dodaję do masy i mieszam szpatułką. Do masy dodaję mąkę, sodę, proszek i przyprawy, wszystko delikatnie mieszam szpatułką do połączenia składników.
Przekładam masę do keksówki (u mnie ok. 24x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w 175 stopniach góra-dół do suchego patyczka.
Jak widzicie, to bardzo łatwy przepis, a uważam, że ciasto jest naprawdę pyszne. To połączenie przypraw sprawia, że nie smakuje jak piernik, co osobiście mi odpowiada. Świeżutkie ciasto ma pyszną, chrupiącą skórkę :)
Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało, jeśli zdecydujecie się je upiec :)
Faktycznie prosty przepis ;) no i jak idealny do kawki to na pewno wypróbuję, tym bardziej, że lubię ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym, jak najbardziej :) ale czy zwykła mąka pszenna będzie odpowiednia?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń